Veel basisscholen in Overijssel hebben hun ventilatie niet voor elkaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD IJsselland en Twente. In het onderzoek is de ventilatie in 130 klaslokalen op 62 basisscholen onderzocht. 43% van de lokalen bleek niet te voldoen aan de norm voor ventilatie.
Daarnaast voldeed 57 procent van de lokalen ook niet aan de wettelijke norm van het Bouwbesluit. Volgens de GGD kan dit diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld een te lage capaciteit bij oplevering van het lokaal, vervuiling van het systeem of verkeerd ingeregelde ventilatiesystemen.

Een ongezond binnenmilieu heeft een negatieve invloed op de gezondheid en de leerprestaties. Als er niet genoeg frisse en schone lucht is, kunnen kinderen hoofdpijn krijgen, daalt hun concentratie of nemen astmaklachten toe.

GGZ geeft een aantal tips voor scholen
▪ Laat voor ingebruikname van het systeem altijd de ventilatiecapaciteit van het ventilatiesysteem bepalen.
(Laat door een onafhankelijke partij bepalen of het systeem aan de eisen voldoet. Zorg ook dat het systeem goed ingeregeld wordt.)
▪ Zorg voor een onderhoudscontract. Hiermee wordt vervuiling van het systeem voorkomen.
▪ Gebruik CO2-meters om de ventilatie te meten.
▪ Zijn er gezondheidsklachten? Vraag advies aan de GGD, afdeling Milieu en Gezondheid.

De scholen konden gratis mee doen aan het onderzoek, dankzij een subsidie van de overheid. Scholen kunnen zich nog steeds aanmelden voor een check van de GGD.

Het systeemOnze tip
De Delphin haalt stof uit de lucht en vangt het in water. Het werkt 100% op waterbasis, zonder stofzakken, filters en geluiddempend schuim. Dit betekent geen schimmel, bacteriën en geen uitstoot van vieze, ongezonde lucht. Het probleem zou hiermee verholpen kunnen worden in klaslokalen. Voor veel scholen zou dit een uitkomst kunnen zijn.