Het natte weer dat wordt afgewisseld door hoge temperaturen in september en oktober zorgt voor een explosieve toename van huisstofmijt. Voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt leidt dit tot ernstige klachten.

Wat is Huisstofmijt?
huisstofmijtHuisstofmijten zijn kleine witachtige beestjes (circa 0,3 millimeter) die overal voorkomen. Huisstofmijten leven vooral in stof en voelen zich thuis op donkere en vochtige plaatsen.  Ze voeden zich met dode resten, afkomstig van de menselijke huid.

De uitwerpselen van de huisstofmijt komen in de lucht terecht en kunnen hinderlijk zijn voor mensen die die lucht inademen. Ze slaan neer in de longen en leiden bij mensen met allergie tot aanvallen van astma en neusklachten.

Het weer
In de herfst lopen veel mensen rond met klachten als een loopneus of verstopte neus, tranende ogen of een branderig gevoel in de ogen, prikkelhoest en vermoeidheid. Dit kan allemaal de oorzaak zijn van huisstofmijt. Als mensen ’s ochtends wakker worden met een droge keel of een verstopte neus schrijven veel mensen dit toe aan het veranderende weer. Een deel van de mensen met deze klachten heeft echter last van huisstofmijt allergie.

Dit voorjaar was er door de zachte winter al 20% meer huisstofmijt dan in andere jaren. Daarop volgde een warme zomer, een kletsnatte augustusmaand en een prachtig begin van de herfst.

“Het ideale scenario voor de huisstofmijt”, zegt Anne-Catherine Mailleux van de universiteit in het Belgische Leuven. Deze biologe is in de Benelux dé autoriteit op het gebied van huisstofmijt. Zij voorspelt in de loop van de komende weken 30% meer huisstofmijt dan normaal, vooral omdat de jonge mijt snel groeit.

Goed schoonmaken
Allergoloog Theo Roovers van het Allergiecentrum Zuid-Nederland in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ziet de gevolgen: tientallen nieuwe patiënten hebben zich de laatste weken bij hem en zijn twee collega’s gemeld. Hij adviseert het huis, en vooral de slaapkamer, goed schoon te houden. En hij raadt de Acarex-test aan: met een gaasje voor de stofzuiger dat stof vasthoudt is op eenvoudige wijze zelf vast te stellen hoe het staat met de mijtallergenen in het huisstof. De heer T. van Buiten van Delphin Benelux B.V. uit Nunspeet raadt ook de Delphin lucht- en ruimtereiniger aan, want zo zegt hij: “Dat mensen met een allergie zich beter voelen door het gebruik van dit apparaat, dat is natuurlijk het beste bewijs!”

Bron: Gelderlander.nl