Huisstofmijt
Wie gezond wil leven, zorgt vaak wel voor gezond eten en beweging. Maar schenkt soms nog (te) weinig aandacht aan gezond wonen. Want in veel woningen kan de kwaliteit van het binnenmilieu nog flink worden verbeterd.

Denk bij gezond wonen niet alleen aan schone vloeren en meubels die de groei van micro-organismen zoals huisstofmijten en schimmels beperken, maar ook aan frisse lucht. Sommige mensen zijn allergisch voor sporen van schimmels en krijgen daarvan bijvoorbeeld rode vlekken. Huisstofmijten bezorgen veel meer mensen ongemak en overlast: denk aan astma en COPD, maar ook aan eczeem en chronische neusirritaties.

Lelijke monstertjes zorgen voor allergenen
Die huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfertjes. Daarvan zijn er altijd genoeg, dus uithongeren zal niet lukken. Ze hebben voor hun groei ook vocht nodig dat ze gewoon uit de lucht halen via een uniek mechanisme op hun rug, dat al gaat werken als de Relatieve Vochtigheid van de lucht hoger wordt dan ongeveer 65%. Die lelijke monstertjes zijn zelf ongevaarlijk, maar het probleem komt van hun uitwerpselen die zich hechten aan stof waarbij het stofdeeltje verandert in een allergeen. Wanneer er te veel allergene stofdeeltjes in de lucht zitten, kan men hiervoor overgevoelig raken. Is men eenmaal overgevoelig dan is het zaak om zo weinig mogelijk in aanraking te komen met deze allergenen.

Dit kan je er aan doen
Het is niet mogelijk huisstofmijten uit te roeien, dus moeten we de huisstofmijten bestrijden. Zoals gezegd zorgen de uitwerpselen van de huisstofmijt voor irritatie en klachten. Deze uitwerpselen komen in de lucht terecht, dus vooral dat moeten we bestrijden. De beste frisse lucht snuif je natuurlijk buiten op, in het bos of aan het strand. Maar om gezond te leven moet je ook gezond wonen. Zorg er daarom voor de lucht in huis fris te houden door ‘vreemde’ stoffen niet binnen te laten of snel af te voeren. Delphin Benelux B.V. uit Nunspeet heeft de oplossing om je huis en de lucht in huis schoon te houden, namelijk door middel van de Delphin DP S8. De Delphin DP S8 is een lucht- en ruimtereiniger, een alleskunner voor in huis, die werkt op basis van water. Lucht wordt aangezogen en gezuiverd door middel van het water. Alle fijnstof blijft hangen in het water en schone lucht wordt daarbij weer terug in huis geblazen. Dat is dan ook echt schone lucht, want uit water ontsnapt niets. Je kunt met een Delphin stoffen, stofzuigen, dweilen, luchtreinigen etc. Met deze aanpak ben je dus goed op weg om gezond te leven.

Andere tips:
1) Huisstofmijten groeien door vocht, dus zorg ervoor dat ze geen of weinig vocht kunnen opnemen. Het huis goed isoleren – vooral de vloer – helpt bij het bestrijden van deze overlast veroorzakers.
2) Poets bijvoorbeeld je schoenen het liefst buiten, of in een onverwarmde ruimte met de deur open, of onder de afzuigkap. Dat geldt ook voor frituren omdat daarbij veel fijnstof je huis binnenkomt.